pondělí 27. prosince 2010

Doména cemba.cz má nového majitele!

Tomáš Kvasnička, bývalý předseda sdružení ČeMBA, převedl doménu cemba.cz, která byla majetkem občanského sdružení, na sebe jako fyzickou osobu. Ke změně došlo 27. 12. 2010, tedy dnes.

Výpis domény na serveru NIC.cz.

neděle 26. prosince 2010

Kandidáti do orgánů ČeMBy o.s.

Dnešním dnem skončila možnost podat kandidaturu do orgánů sdružení, které budou voleny na mimořádné členské schůzi svolané na 16. ledna 2011.

Stále se však můžete registrovat k účasti. Tato registrace není povinná, ale pomůže nám s organizačními záležitostmi kolem schůze. Díky za vaši registraci a následnou účast!



Přihlášení kandidáti do výkonného výboru:
(řazeno abecedně podle příjmení)

Bartoň Jiří (1986)
Drbohlav Lukáš (1976)
Javor Hynek (1973)
Linhart Aleš (1972)
Šedová Renata (1965) /kandidatura stažena 5. 1. 2011/
Tejnecká Sandra (1984)
Tomica Zdeněk (1972)
Vik Richard (1974)
Volráb Václav (1973)

Přihlášení kandidáti na předsedu:
(řazeno abecedně podle příjmení)

Tomica Zdeněk (1972)
Volráb Václav (1973)

Představení kandidátů se pokusíme zveřejnit před konáním schůze na weblogu a facebooku.

pátek 17. prosince 2010

Pozvánka na mimořádnou členskou schůzi České Mountainbikové Asociace, o.s.

Na základě vyjádření Ministerstva vnitra České republiky k současné patové situaci v občanském sdružení Česká Mountainbiková Asociace, o.s. (dále jen jako „ČeMBA“) po odstoupení všech členů výkonného výboru a jejich rady, jak tuto situaci nejlépe řešit, volíme tento postup a svoláváme Mimořádnou členskou schůzi občanského sdruženi ČeMBA. Jsme pro konstruktivní řešení (v podstatě jediné možné). My bikeři si organizaci hájící naše zájmy opravdu zasloužíme a do budoucna ji jistě budeme potřebovat stále více. Účast každého, komu na ČeMBA opravdu záleží, je důležitá, a proto prosíme a zároveň apelujeme na přítomnost co největšího počtu členů. Rozumíme však i tomu, že v nastalé situaci je těžké se zorientovat a správně rozlišit, kdo to s dalším (ne)fungováním sdruženi jak myslí. Sejděme se proto na této schůzi, vyslechněme si vize (nikoliv však hádky) a hlasováním dejme najevo skutečnou vůli členů v další osud a směřování ČeMBA do budoucnosti. Průběh minulé členské schůze s manipulovaným programem schůze nelze akceptovat jako vůli řádných členu.

"Nezvoleni organu není důvodem pro rozpuštěni občanského sdružení Ministerstvem vnitra. V daném případě bych zřejmě doporučovala svolat novou členskou schůzi a na té zvolit výbor, připadne další organy sdruženi dle stanov."
Z textu Mgr. Terezy Hofmanové Koprnické, Ministerstvo vnitra ČR, Odbor všeobecné správy, odděleni volební a sdružováni, úsek sdružováni

* * *


Jménem jedné třetiny členů občanského sdružení České Mountainbikové Asociace, o.s. (dále jen jako „ČeMBA“) zveme všechny členy ČeMBA na mimořádnou členskou schůzi.

Datum: 16. ledna 2011
Čas: od 10:00 hod.
Místo: Dělnický dům Židenice, Jamborova 3323/ 65, Brno (www.delnickydumbrno.cz)

Program členské schůze:

1. úvodní slovo svolavatele mimořádné členské schůze
2. volba předsedajícího a zapisovatele členské schůze
3. volba skrutátorů (3 osoby)
4. Volby do Výkonného výboru
a) představení kandidátů do výkonného výboru, představení jejich vize, další činnosti a směřovaní ČeMBA
b) volba předsedy sdružení (1 osoba)
c) volba členů Výkonného výboru (2 osoby)
d) volba dalších členů Výkonného výboru (2 osoby)
5. schválení výše členského příspěvku pro rok 2011
6. schválení změny stanov článek 1 odstavec 4. (sídlo sdružení)
7. ukončení mimořádné členské schůze
8. diskuze

Členské schůze se můžete zúčastnit osobně nebo v zastoupení na základě úředně nebo notářsky ověřené písemné plné moci (čl. 4 odst. 4. stanov sdružení)

Členem výkonného výboru může být každý člen sdružení. Kandidaturu do výkonného výboru (ať už na funkci předsedy sdružení či člena výkonného výboru (nebo obojího)) je nutné podat podle článku 4. odst. 9. stanov sdružení nejméně 21 dní před konáním členské schůze.

Ke kandidatuře na předsedu sdružení se, prosím, registrujte ZDE.
Ke kandidatuře na člena výkonného výboru se, prosím, registrujte ZDE.

Jména kandidátů, kteří ohlásili svou kandidaturu do 26. 12. 2010, budou následně zveřejněna.

Z organizačních důvodů se, prosím, k účasti na schůzi registrujte ZDE.
Tato registrace je pouze pro hrubý odhad účasti a registrace je samozřejmě nepovinná.


Pozvánka na mimořádnou členskou schůzi je zároveň zveřejněna na webu: http://zachranme-cembu.blogspot.com/ a to z důvodu nemožnosti přístupu na původní web www.cemba.cz .


Uvědomujeme si, ze v předvánočním čase chceme všichni dělat spousty jiných a jistě příjemnějších věcí než se zamýšlet nad činností občanského sdružení. Bohužel momentální komplikovaná situace nám nedává jinou možnost, jak situaci vyřešit.

Proto Tě prosím, pokud si přeješ pokračování ČeMBA a to hlavně na poli bajkové advokacie, přijeď na mimořádnou členskou schůzi nebo za sebe vyšli alespoň svého zástupce.


Děkuji

Mgr. Aleš Linhart
svolavatel mimořádné členské schůze místo členů výkonného výboru, který kompletně rezignoval
člen ČEMBA od roku 2007

Ještě je šance.... (Pavel Horník)

Když jsem se jako začínající biker dočetl o vzniku Čemby tak mě ta myšlenka ohromě nadchla. Vstoupil jsem okamžitě a obvolal další kamarády, aby udělali totéž. Jel jsem na čembavíkend do beskyd a začali jsme plánovat stezky v Rychlebech. Heslo bylo "Zrubem ty Rychleby do singltrekova." S Tomášem jsme si volali hodně často a přenášeli na sebe nadšení. Dotáhli jsme Daffyda na jednání se starosty a LČR což byla skvělá věc, přestože to u "starých struktur" nezabralo. (Nelíbilo se jim, že je bude učit nějaký cizinec a nechtěli nic nového do lesa. Proto jsem musel přijít se starýma stezkama.)

Jel jsem stavět singltrek do Jablonce a mohl být přímo u Daffyda a pochytat rozumy. Pořád mě držela myšlenka udělat u nás stezky, aby měla Čemba konečně v ruce hmatatelný důkaz své činnosti. Letěli jsme do Walesu, kde nás Daffyd provázel a já vše fotil (Tomáš Kvasnička, Petr Slavík a já). Byl to fakt skvělý čas a dával jsem do toho všechny peníze co jsem měl i neměl. Prostě jsem měl pocit, že to má smysl. Udělali jsme u nás několik brigád a Čembavíkendů a vždycky to bylo super.

Dotáhli jsme to se vzájemnou důvěrou až k nastartování prací na stezkách. Všechny povolení jsme měli a Tomáš přijel na víkend, aby se podepsali smlouvy se zaměstnanci z úřadu práce na VPP, aby od pondělí začali makat. A najednou z něho vypadla podmínka, že chce výhradní marketingové právo na celou destinaci
a právo rozhodovat o všech finančních věcech. Chtěl jsem nějaký kompromis, protože to bylo naše vydřené dítě. Tomáš na žádný nepřistoupil a od projektu odstoupil. S měsíčním zpožděním jsme začali stezky rekonstruovat pod hlavičkou Rychlebských stezek...

Čembu jsem se snažil i přesto nadále podporovat, ale už v tom byla ta pachuť. I to, že se prezentovala "oficiální verze" ukončení spolupráce mě moc netěšilo. A občas jsem to napsal, ale taky jsem se například na Bike-forum.cz dost zastával. Když ale bylo odhaleno, jak nás Tomáš začal přečůrávat, tak jsem se rozhodl své členství ukončit. Věděl jsem, že Čembu má Tomáš pevně v rukou spolu se svými nohsledy a nevěřil jsem, že je šance směřování a morálku v Čembě změnit.

Bylo by dnes super, kdyby se "defenestrace" povedla a Čemba chytila nový vítr. V první řadě je nutná absolutní TRANSPARENTNOST a otevřenost. Čembu udolalo mlžení a tajnůstkaření vedení. Pokud se to povede, tak rád do "Nové Čemby" znovu vstoupím a budu ji propagovat na Rychlebských stezkách.
Takže: Jděte do toho!

Pavel Horník
Rychlebské stezky

čtvrtek 16. prosince 2010

Odpověď Stana Holíčka

S podivom sledujem vyvoj v CEMBA v poslednych niekolkych mesiachoch. Priznam se, ze s dostupnych informaci namam absolutne nazor na koho strane je pravda.

V momente ked som zistil, ze v CR existuje nieco ako CEMBA bol som nadseny. Mal som moznost zit relativne dlhu dobu na Novom Zelande a v USA v Californii, kde MBA maju velku silu, bojuji za vznik nových ciest, a snazia udrzat stavajuci situaciu v oblasti MTB. Ceska situacia je urcite odlisna, bolo by uzasne vybudovat siet sigltrekov (singl pod Smrekom je skvela vec, a kazdy dalsi by bol skvely), rozsirovat stavajuce trate ... obavam sa ale, ze v stavajucej situacii budeme mat ako bikery problem bojovat s loby ochrancov prirody, vlastnikov pozemkov, turistov, urcite sa organizuju jazdci na konoch, motocyklisti a skutre, a ti vsetci budu bojovat za ich vlastne zajimy, ktore mozu omezit i sucasne moznosti bikingu ... V dobe funkcnosti CEMBA som mal pocit, ze tu existuju ludia a organizacia, ktora bude pripravena hajit moj oblubeny singl v Brdech, ci na Krivoklatsku...

Som absulutne pasivny clen CEMBA, ale v pripade, ze existuju ludia, ktory chcu hajit povodne myslienky CEMBA, budem velmi rad a rad ich podporim.

MUDr. Stanislav Holiček

středa 15. prosince 2010

150 žádostí a jak to bude dál

Do dnešního dne bylo na adresy výkonného výboru posláno 150 žádostí o svolání mimořádné členské schůze ČeMBA! To je vynikající výsledek, který nás jen utvrzuje v tom, že naše snažení je správné a máme v něm pokračovat.

Z oficiálního zápisu ze schůze Čemby z 5.12.2010 jasně vyplývá, že Tomáš Kvasnička a výkonný výbor chtějí naše sdružení zrušit za každou cenu, přítomní členové však ve dvou hlasováních dali najevo, že si to nepřejí. Počet dosavadních reakcí běžných členů svědčí o tom, že zachování Čemby podporuje také významná část z nich. Lze to snad chápat jako chování parazitů, jak své oponenty častuje Tomáš ve svém projevu?

Nejsem ve svém počínání za záchranu ČeMBA sám, stojí za mnou početná skupina aktivních lidí, kteří jsou ochotni převzít odpovědnost a pracovat pro sdružení. Nevyšli z řad internetových kecálků, ani mezi nimi nejsou jiné kontroverzní postavy. Naopak máme podporu respektovaných osobností, kteří stáli u zrodu samotné Čemby a médií: iVelo, Cykloserver.cz, MTBS.cz.

Jak to vidí Ministerstvo vnitra ČR

S dotazem na metody rozpuštění občanského sdružení jsme se obrátili na Ministersvo vnitra ČR, kde nám bylo potvrzeno, že „krize správních orgánů“, jak ji prezentovalo VV na poslední schůzi, je běžná věc řešená volbou nových orgánů, a nikoli důvod pro rozpuštění sdružení:

"Nezvolení orgánu není důvodem pro rozpuštění občanského sdružení Ministerstvem vnitra. Rozpuštění občanského sdružení dle § 12 odst. 3 zákona č. 83/1990 Sb. je možné pouze za předpokladu, že občanské sdružení vyvíjí nedovolenou činnost, specifikovanou v citovaném ustanovení. V daném případě bych zřejmě doporučovala svolat novou členskou schůzi a na té zvolit výbor, případně další orgány sdružení dle stanov."

Pro svolání mimořádné schůze svědčí také fakt, že stále nebyla schválena zpráva o činnosti a účetnictví ČeMBA.

Jak to bude dál

O dalším vývoji máme jasnou představu a jen ladíme detaily, jak postupovat dál. Nežene nás vpřed motivace osobní vendety či napadání a ani není naším zájmem nechat se zatáhnout do vzájemného osočování. To ničemu a nikomu nemůže pomoci. Máme ovšem dost sil, entuziasmu i prostředků, abychom v naší snaze pokračovali a organizaci se opravdu pokusili zachránit!

Úkolem pro následující období je především stabilizace organizace, s tím související pokus o dohodu s předchozím vedením. Věříme, že je stále možná a vlastně i pro všechny žádoucí. Bude rovněž nutné změnit znění stanov, o kterých si myslíme, že jsou v některých bodech sepsány účelově a ne úplně směřují k efektivnímu fungování organizace.

Jako nejdůležitější úkol spatřujeme rozšíření členské základny a 3.000 - 5.000 členů se nám nezdá být nereálným cílem. Tohoto množství lze dosáhnout jen a pouze usilovnou pěčí o dobré jméno organizace u všech bikerů. Už nechceme, abychom se snad měli stydět za samolepku, nášivku, dres či triko s nápisem ČeMBA. Jen dostatečně početná základna nám dá silný mandát k jednání s úřady a budeme tak i atraktivním partnerem pro ostatní subjekty.

Další informace budou následovat, sledujte weblog a facebook.

Václav Volráb

Prosím Tě, pokud si přeješ pokračování ČeMBA a dosud jsi žádost výkonnému výboru neposlal/a, abys tak učinil/a co nejdříve. Díky!

úterý 14. prosince 2010

Poslední zpravodaj ČeMBy

V "posledním" zpravodaji ČeMBy (celý text níže), který dostali členové ČeMBy do svých mailových schránek se snaží Tomáš Kvasnička přesvědčit členy o neodvratnosti zániku ČeMBY. Přání je v tomto případě otcem myšlenky. Není možné zlikvidovat občanské sdružení na základě libovůle 5 osob z výkonného výboru přes to, že členská schůze rozpuštění sdružení NESCHVÁLILA!

Toto naše stanovisko podporuje i odpověď z Ministerstva vnitra ČR, kde jsme se snažili zjistit více o domnělé "krizi správních orgánů", o kterou se neustále Tomáš Kvasnička opírá:

citujeme:

Nezvolení orgánu není důvodem pro rozpuštění občanského sdružení Ministerstvem vnitra. Rozpuštění občanského sdružení dle § 12 odst. 3 zákona č. 83/1990 Sb. je možné pouze za předpokladu, že občanské sdružení vyvíjí nedovolenou činnost, specifikovanou v citovaném ustanovení. V daném případě bych zřejmě doporučovala svolat novou členskou schůzi a na té zvolit výbor, případně další orgány sdružení dle stanov.

S pozdravem

Mgr. Tereza Hofmanová Koprnická
Ministerstvo vnitra ČR



Zpravodaj ČeMBA (14. 12. 2010):

Važena clenko, Važeny clene,

oteviraš pravdepodobne posledni zpravodaj od CeMBy. Na clenske schuzi v prosinci 2010 padla rozhodnuti, ktera nutne vedou k ukonceni cinnosti sdruženi. A to i pres to, že se nekteri jedinci nyni snaži dokazat, že to muže byt jinak.

Zapis ze clenske schuze

Venuj prosim pozornost zapisu ze schuze a jeho priloze ZDE (http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=6133). Pokud si je precteš, verim, že pochopiš rozhodnuti tymu, jenž donedavna CeMBu vedl. Naše organizace byla založena na dobre vire v zodpovedny a rovny pristup clenu. Predpokladali jsme, že toto nastaveni umožni vytvorit strukturu aktivnich cembistu, jak na regionalni, tak na celorepublikove urovni. Misto toho však vznikl dojem, že CeMBA ma byt vedena a rizena podle navrhu jednotlivych clenu.

Prestože CeMBA mela dlouhodobou strategii smerovani, kterou jeji predseda Tomaš Kvasnicka na nekolika clenskych schuzich obhajil, a profesionalni zamestnance, kteri pracovali na naplnovani teto strategie, mezi cleny se širila frustrace z toho, že jejich jednotlive požadavky nejsou vyslyšeny. Jak se nasledne ukazalo, v prostredi internetovych diskusnich for a serveru neni vubec težke vyvolat stupnujici se pochybnosti, davovou psychozu a utoky hranicici až se šikanou.

Puvodni, dobre minene nastaveni organizace se ji tak stalo osudnym, neboť ji umožnilo velice snadno, vyhradne pomoci internetovych diskusnich for, destabilizovat. Organizace tak behem roku 2010 prišla o vetšinu financnich zdroju na svuj provoz, a take ochotu zamestnancu v ni dal pracovat.

Prezentace ze clenske schuze

Pro zajemce jsme take ZDE (http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=6132) vystavili prezentace slov vykonneho vyboru a predsedy, ktere na clenske schuzi zaznely.

Co Vam zachranci CeMBY nerekli

Mnoho z vas dostalo minuly tyden e-mail vyzyvajici k zachrane CeMBy. Rada z vas na e-mail zareagovala a poslala žadost o usporadani nove clenske schuze a zachovani organizace. Projeveny zajem a podpora svedci o tom, že organizaci považujete za duležitou, i o tom, že jsme na jejim rozvoji odvedli obrovsky kus prace. Bohužel jsme ji nastavili nereformovatelne a v poslednich mesicich jsme si definitivne uvedomili, že i jen jeji udržovani (natož vyvijeni aktivni cinnosti tak, jako dosud) znamena boj s vetrnymi mlyny.

Lide, kteri se pustili do domnele zachrany CeMBy, Ti ať už zamerne, nebo nezamerne, nesdelili všechny okolnosti:

A: CeMBA nyni nema vykonny vybor, neboť všichni jeho clenove na schuzi odstoupili. Schuzi tedy nema kdo svolat. Pokus o jeji svolani by byl porušenim platnych stanov organizace.

B: Iniciator vyzvy k zachrane CeMBy, Vašek Volrab, Vam nesdelil, že na clenske schuzi na kandidaturu na clena vykonneho vyboru rezignoval s oduvodnenim, že respektuje situaci vedouci k odstoupeni vykonneho vyboru. Pres noc zmenil nazor a stal se “zachrancem” CeMBy. Clovek, ktery nestoji za svym slovem, pak obvinil vykonny vybor, ktery za svymi težkymi rozhodnutimi stat musi, z nezodpovedneho jednani.

C: Vašek Volrab Vam zamlcel skutecne duvody, ktere nas vedly k ukonceni cinnosti. Podle zkušenosti lidi, kteri po vice než tri roky den za dnem drželi CeMBu pri živote a maji s podobnou praci v Cesku nejvetši zkušenosti, je soucasna krize neodstranitelna. Model samospravne demokracie selhal, neboť jsme již v pocatku nedokazali nastavit mechanismy (ani jsme to tehdy v dobre vire nepovažovali za nutne, což se ukazalo jako velky omyl), kterymi by mohla byt organizace chranena proti zvuli nekterych jedincu.

D: Iniciatori “zachrany” CeMBy Vam zapomneli rict, že neni v zajmu hajeni prav bajkeru lpet na existenci nereformovatelne, nestabilni organizace, kterou nekteri jedinci hodlaji zpochybnovat soudy a spravnimi rizenimi. Tato organizace totiž ztratila podporu partneru a financni zdroje na sve fungovani. Jedinym logickym motivem zachovani CeMBy pak je litost, kterou iniciatori teto akce obratne využili k nabyti moci.

E: Vašek Volrab Vam zamlcel, že Tomaš Kvasnicka na clenske schuzi zminil, že zacal pracovat na nove organizaci se stabilnim spravnim nastavenim, ktera by navazala na dosavadni cinnost CeMBy, avšak snažila by se vyvarovat predchozich fatalnich spravnich chyb. Existence CeMBy ovladane \"zachranci\" vznik nove organizace znacne ztiži.

F: “Zachranci” CeMBy se snaži vzbudit dojem, že došlo ke zneužiti financnich prostredku CeMBy. Ucetnictvi CeMBy pritom zpracovava KPMG, ktera je jednou z nejrespektovanejšich ucetnich spolecnosti na svete, a vysledky byly schvalovany revizorem i clenskou schuzi. Zavazek vuci Tomaši Kvasnickovi vznikl tim, že Tomaš dotoval provoz z vlastnich zdroju, což bylo opakovane a verejne receno.

Harmonogram ukoncovani cinnosti

Vykonny vybor urcil Tomaše Kvasnicku osobou poverenou k vyrovnani zavazku sdruženi a ukonceni jeho cinnosti. Tomaše v prištich nekolika mesicich ceka mnohe obihani uradu a papirovani. Mimo jine dojde k ukonceni provozu služeb, ktere organizace clenum poskytovala.

15.12.: ukonceni provozu clenskeho fora
20.12.: ukonceni provozu stranky organizace na Facebooku
1.1: ukonceni provozu emailovych adres @cemba.cz
1.1.: ukonceni provozu webove stranky CeMBy

Podekovani

Dekujeme vam všem, kteri jste se k CeMBe behem jejich 3,5 roku existence pridali a podporovali ji. Vaše pozitivni reakce a odezva pro nas vždy byla velkou vzpruhou a motorem do dalši prace, predevšim v težkych dobach. Zejmena kvuli lidem, kteri si naši prace važili, je pro nas ukonceni organizace težkym a bolestnym krokem. Verime však, že neni všem dnum konec.

Vize do budoucna

Pres všechny neprijemne udalosti, ktere se staly, Tomaš Kvasnicka a lide kolem nej budou nadale pro terenni cyklistiku v Cesku pracovat.

s pozdravem

Tomaš Kvasnicka


sobota 11. prosince 2010

Reakce na výzvu Zachraňme ČeMBu

Znovu děkujeme všem, kteří reagovali na naši výzvu. Připomínáme, že každý člen, který požádá výkonný výbor o svolání mimořádné schůze, se počítá. Proto, pokud chcete, aby ČeMBa pokračovala, neváhejte a pište!

Vaše ohlasy na výzvu jsou vesměs kladné, děkujeme za všechny podpůrné e-maily. Za všechny vybíráme jeden a se souhlasem autora, kterého považujeme za jednoho z duchovních otců ČeMBy, jej zveřejňujeme. Domníváme se, že vyjadřuje 100% naše motivy, pocity a cíle:

Ahoj Tomáši, vážení bývalí členové Výkonného výboru ČeMBy,

Doufám, že jakožto od jednoho z mnoha duchovních otců ČeMBy, a věřím že nestranného člověka, mnou níže psané řádky budete brát trochu jinak. Bohužel mi dlouhodobý pobyt v cizině stejně jako následné pracovní nasazení neumožnil a neumožňuje se do práce Čemby zapojit, přesto jsem již léta členem a bedlivým pozorovatelem Vašich aktivit. A v prvé řadě musím velmi ocenit, čeho jste dosáhli. To že jsi svým úsilím a tahem na bránu Tomáši dal Čembě po letech debat hmatatelnou podobu je obrovská věc a jen málo lidí by to dokázalo! Čemba si získala renomé a stala se opravdu partnerem pro jednání na mnoha úrovních, což byl neuvěřitelný pokrok za tak krátký čas. Jen těžko si asi můžete představit jakou radost jsem měl, když se o Čembě a její aktivitě mluvilo v létě na Radiožurnálu. Bylo z toho cítit, že jste uznáváni nejen odbornou, ale i obecnou veřejností.

O to smutnější pro mě jsou zprávy z posledních měsíců, korunované tou poslední z členské schůze. Uvědomuji si, že nemám dostatek informací, proto se ani nemůžu nijak detailněji vyjádřit ke kauze ochranná známka a registrace sročka. Můžu snad jen nastínit svůj pocit, že dle mého by ochranná známka Singltrek měla fungovat pod Čembou, tak jako ostatní ochranné známky/značky kvality fungují pod NGOs (rozumím tvým argumentům Tomáši, legálně by to však šlo ošetřit převodem práv k užívání na Čembu okamžitě po registraci atd.). Registraci sročka jsem pak viděl jako střet zájmů, ale jen pokud by Tomáš zůstal jako předseda Čemby. Pokud by však byl předseda člověk, který by si vzal za cíl rozvoj Čemby jinými směry než stavění, legislativu a vše kolem singltreku a toto by v rámci VV Čemby měl na starost Tomáš, myslím, že by šlo o ideální symbiózu. Vždyť výsledkem by byly singly pro nás pro všechny. Stejný model přeci funguje u mnoha jiných profesních organizací - práce sdružení pomáhá vytvářet zisk, lepší podmínky atd. pro členy. A jediné, co je třeba ohlídat je, aby práce sdružení nepřinášela benefity jen jednomu z členů. Což by se u Čemby vyřešilo vyvážeností agend členů VV.

Šokem však pro mne byla poslední zpráva o tom, že by Čemba měla být rozpuštěna.


Chápu Tomáši i ostatní, že jste frustrováni posledním vývojem, možná přespříliš agresivní odezvou některých lidí, neustálou prací a následným nevděkem, byť já osobně jsem před Vámi již obrazně svůj klobouk smekl. Přesto, když se na celou věc podívám z nadhledu – dlouho jsme Tomáši snili, že v ČR jednou bude fungovat organizace, která bude hájit zájmy bikerů – ty a ostatní jste tuto organizaci postavili, dodali ji kredit – přeci ji teď nenecháte padnout? Přeci veškerá Vaše práce nepůjde vniveč? Přeci my bikeři nebudeme čecháčkové či stejní jako naši politici? Přeci to zas nebude tak, že žadná bikerská organizace nebude existovat či bude nová, která však těžko získá kredit a jen velmi obtížně naváže na to, co jste tak úspěšně založili…?

Prosím Vás tedy, zkuste ještě zapřemýšlet zda nejde běh věcí nějak zvrátit a vše vyřešit k užitku všech bikerů. Napadají mne mnohé scénáře, možná některé naprosto nereálné, ale ideální dle mého názoru by bylo vše vyřešit zvolením nového předsedy z nestranných kruhů a Tomáši, že bys zůstal členem VV. Tím by se vyřešil střet zájmů, byla by zachována kontinuita, kredibilita a tvé zkušenosti Tomáši, stejně jako ostatních, by pak mohli Čembě dále pomáhat. Vzhledem k finanční situaci je jasné, že nikdo se asi Čembě nebude moci věnovat profesionálně a tak spolu s výše uvedeným o vyváženosti agend VV by ti nikdo nemohl zazlívat tvé jednatelství v Singltrek sro.

Chápu, kdyby se ti/Vam do tohoto řešení nechtělo. Pak tedy prosím předejte vedení Čemby svým následovníkům. Věřím, že renomé Čemby není zničeno. Vím, že valná většina členů chce, aby organizace hájící zájmy bikerů dál žila. Tuším, že je velmi těžké překousnout mnohé, co se v poslední době událo. Ale přeci nejsme jak někde na dálném východě, či ve světě tvrdého byznysu, aby se za pomoci ochranky minorita členů rozhodla ze Čembu zruší/či ji nechala zrušit, bez předchozího varování. Vždyť jsme všichni bikeři a naším cílem na začátku bylo si navzájem pomoci.

Pokud Čemba padne, nová nevstane či jen velmi těžko, jelikož jí nikdo nebude věřit. Každý od úřadů po sponzory bude říkat, to už tu jednou bylo a víme jak to dopadlo. Nedopusťte to. Vždyť pres to vše, co se stalo, jde o naši společnou věc – biking! Nezahazujte to, co jste vytvořili a i Vaše renomé. Věřte, že většina lidí spoustu věcí neřeší, ale předpokládám, že nechcete být známí jako ti, co pohřbili Čembu. Zeptejte se přes email členů, zda chtějí aby Čemba pokračovala. Ať se celá situace vyřeší v duchu demokratických hodnot, ne jen de jure dle stanov. A pokud si členové Čembu nebudou přát, tak pak ji jakožto správný VV dle přání většiny zrušte. Ale ať se vše vyřeší civilizovaně a pokud většina členů bude chtít, aby Čemba pokračovala, v poklidu ji předejte nově zvolenému vedení. Ať jste to vy, na koho se pak bude vzpomínat, že jste založili Čembu a pak jste ji v poklidu na základě přání členů předali. Ukažte, že jsou jiné modely, jak by česká společnost měla jednat než ty které bohužel často vidíme…


Opět se mi vynořují vzpomínky, jak se na Pandoře kdysi dávno Čemba řesila – teď tu je, vy jste jí dali tvar – tak ji nerušte, tím bikingu ani sobě neprospějete.

Proto se i já přikláním k výzvě a jako člen občanského sdružení ČeMBA žádám výkonný výbor o neodkladné svolání mimořádné členské schůze sdružení, na jejímž programu bude:
  1. Prezentace a schváleni zprávy o činnosti, včetně zprávy účetnictví a stavu majetku
  2. Schválení plánu činnosti a hospodaření
  3. Volba do orgánů sdružení
Děkuji za Vaše zvážení a snahu situaci vyřešit ke spokojenosti většiny členů, ať jejich volba bude jakákoliv.

S pozdravem

Lukáš Brzák

pátek 10. prosince 2010

Evidujeme přes 100 žádostí o svolání schůze

Za necelý den od odeslání výzvy členům ČeMBy překročil počet vašich žádostí o svolání mimořádné členské schůze první stovku. Tato podpora je obrovská a potvrzuje fakt, že většina členů si NEPŘEJE zánik sdružení pouze z důvodu rezignace výkonného výboru. Žádosti zatím stále přicházejí a předpokládáme, že se tento trend zatím nezastaví. Důvěry si velmi vážíme a nehodláme ji zklamat. Děkujeme!!!

Vážíme si také podpory médií a budeme rádi, když se text výzvy objeví na dalších místech. Za zveřejnění a šíření také děkujeme!

iVelo:
http://www.ivelo.cz/servis-tipy-rady/aktualne-zpravodajstvi/ostatni/zachrante-cembu/

CykloServer.cz:
http://www.cykloserver.cz/aktuality/?a=30002557

MTBS.cz:
http://mtbs.cz/clanek/cemba-v-krizi-zachranit-nebo-rozpustit

Prosíme ty, kteří chtějí pokračování ČeMBy a dosud žádost výkonnému výboru neposlali, aby tak učinili co nejdříve. Díky!

čtvrtek 9. prosince 2010

Zachraňme ČeMBu - výzva členům

Ahoj,

rád bych Tě oslovil touto výzvou k záchraně občanského sdružení ČeMBA. Věřím, že ti také není její osud úplně lhostejný a především jistě cítíš nutnou potřebu existence podobné organizace hájící zájmy bikerů.

V neděli 5. prosince proběhla v Brně členská schůze, jíž výkonný výbor využil ke zrušení asociace. Dle mého názoru byl tento krok nezodpovědný vůči celé členské základně a nedomnívám se, že by je mandát, se kterým byli do VV zvoleni, k tomuto kroku opravňoval. Mohu rozumět jejich nechuti dále se podílet na vedení ČeMBA či jakýmkoliv jiným pohnutkám. Pokud ovšem nechtěli dále ve své práci pokračovat, měli tento záměr předem zveřejnit, aby mohli členové zareagovat a nedostala se celá situace až do tak vynuceného patu - my dále nepokračujeme a protože nejsou žádní kandidáti, tak ČeMBA musí skončit.

ČeMBA se nyní ocitla ve velmi složité situaci. Jsem si jistý, že většina členů s nastalým stavem nesouhlasí a přeje si zachování ČeMBy. Rozhodl jsem se o to ještě pokusit a zvrátit běh událostí. Dokázat to mohu ale jen spolu s Tebou, kterému opravdu záleží na podmínkách pro ježdění na horském kole a spolu s Tebou, kterému vadí očividné nepravosti. Jedním z nástrojů, jak zrušeni asociace zabránit je svolání mimořádné členské schůze. O to se chci pokusit a o pomoc či přispění v tomto smyslu Tě žádám, prosím.

Mimořádná členská schůze může být svolána na žádost 1/3 členů (viz. stanovy), může se to tedy podařit, ale jen a pouze za Tvého přispění. Času, který bohužel hraje proti nám a rozhoduje v neprospěch ČeMBy, je zoufale málo. Pokud nesouhlasíš se současnou situací, zašli, prosím, níže uvedený text. Nejlépe obratem!

text:

Jako člen občanského sdružení ČeMBA žádám výkonný výbor o neodkladné svolání mimořádné členské schůze sdružení, na jejímž programu bude:
  1. Prezentace a schválení zprávy o činnosti, včetně zprávy účetnictví a stavu majetku
  2. Schválení plánu činnosti a hospodaření
  3. Volba do orgánů sdruženi

+ podpis, rodné číslo nebo datum narození (jako u přihlášky clena CeMBy)

zašli v kopiích mailem na adresy clenu VV:
cemba@cemba.cz, vybor@cemba.cz, tomas.kvasnicka@cemba.cz, max.halata@cemba.cz, martin.krahulik@cemba.cz, ales.hnyk@cemba.cz, rostislav.skopal@cemba.cz

a jednu kopii pro sčítání na:
zachranme.cembu@gmail.com

Jakékoliv připomínky, dotazy, rady či podporu přivítám také na uvedeném mailu zachranme.cembu@gmail.com

Myslím si, že jakkoliv je ČeMBA v očích bikerské veřejnosti, především díky vnitřním rozporům, zdiskreditována, stále může úspěšně hájit zájmy bikerů na poli bikové advokacie, být platným partnerem jednáni pro orgány státní správy a další subjekty a sloužit nám všem. Věřím, že to můžeme ještě dokázat, minimálně se o to musíme pokusit.

K tomu je zapotřebí mít platný a kompletní výkonný výbor, do nějž jsem s podporou několika dalších členů ochoten kandidovat, a jsem také ve spojení s lidmi, s nimiž bychom v případě zvolení na této mimořádné členské schůzi byli schopni v plném počtu organizaci řídit. Tato iniciativa je plně nezávislá na iniciativě Čemba plus.

Děkuji a držme si palce, abychom opravdu měli kde jezdit. Postavme další činnost sdružení na tom, co nás spojuje a na čem by nám všem mělo i primárně záležet.

Václav Volráb a členové ČeMBy, kterým není její další osud lhostejný
------------------------------------------------------------------
Václav Volráb - spoluautor iniciativy za záchranu bikování na Křivoklátsku (www.kolanakrivo.cz)
člen ČeMBy od r. 2008

Více informací o proběhlé členské schůzi v Brně zde >>>

Průběh členské schůze, 5.12. 2010, Brno

Oficiální zápis ze schůze nebyl ještě zveřejněn a proto ve stručnosti shrneme důležitá fakta ze schůze:

  1. Na schůzi nejsou vpuštěni členové s pozastaveným členstvím a na místě je pozastaveno členství všem dalším platným členům ČeMBy, kteří jim udělili plnou moc k zastupování. Vše na základě údajných "podkladů pro schůzi" (http://cemba.cz/clanek.shtml?x=6130) zveřejněných teprve v předvečer schůze. Vchod do místnosti hlídá ozbrojená ostraha.
  2. Úvodní slovo VV, ve kterém Martin Krahulík zhodnotil činnost VV v roce 2010. 
  3. Úvodní slovo předsedy TK, ve kterém přednesl zcela nečekaně několik katastrofických scénářů, které všechny končí zánikem ČeMBy. Hned také navrhuje zásadní změnu programu "běžné členské schůze" a jedinými navrženými body jsou hlasování o důvěře VV a hlasování o DOBROVOLNÉM ROZPUŠTĚNÍ ČeMBy. Ano, předseda sdružení jen tak navrhuje zánik ČeMBy, do které vložilo své příspěvky a důveru cca 500 členů. A to na schůzi necelých 40 přítomných členů. Své scénáře podtrhuje hrozbou žaloby a vymáháním částky 250 000,- Kč za své cestovní výdaje (zpětně) na občanském sdružení v případě, že hlasování neproběhne dle jeho představ a nějakým způsobem bude docíleno pokračování ČeMBy jako občanského sdružení s jiným vedením. Velká část osazenstva, včetně stávajícího VV, se nezdá být překvapena a změna programu je přijata. 
  4. V následující diskusi zní z pléna velké množství názorů a řečníci nepatřící do úzkého kruhu spolupracovníků TK se shodují na tom, že ČeMBA by měla zkusit překonat krizi a pokračovat i za cenu užšího záběru činnosti (zaměstnanci z důvodu přiškrcení příjmů v r. 2011 ukončili pracovní poměr). Jediný nový kandidát do VV, Václav Volráb (iniciátor www.kolanakrivo.cz), prohlašuje, že je ochoten pracovat ve VV i v této složité situaci.
  5. Stávající VV získává drtivou většinou důvěru přítomných členů.
  6. Hlasování o dobrovolném rozpuštění ČeMBy neprošlo. K rozpuštění sdružení je dle stanov potřeba 3/4 hlasů přítomných členů.
  7. Zůstávající členové VV postupně podávají demisi a VV tím pádem de facto přestává existovat.
  8. Na návrh z pléna je do programu zařazeno hlasování o potvrzení vyloučení členů s pozastaveným členstvím. Pouze u dvou případů je vyloučení potvrzeno (Zdeněk Bartoš a ???), všichni ostatní zůstávají členy ČeMBy. Přesto nejsou na schůzi vpuštěni.
  9. Před ukončením schůze, na které nebyly projednány zásadní dokumenty sdružení dle stanov (zpráva o činnosti sdružení a hospodaření za rok 2010) padá znovu návrh na hlasování o dobrovolném rozpuštění ČeMBy. Opět neprošlo.
  10. Schůze je ukončena informací, že ČeMBA je nyní bez vedení a tento fakt prý bude řešit Ministerstvo vnitra rozpuštěním sdružení.
Obáváme se, že VV celý průběh schůze zinscenoval a ČeMBA by opravdu mohla být zrušena mocí Ministerstva vnitra jako sdružení bez funkčního správního orgánu. Cílem odstupujícího předsedy je, dle našeho názoru, převést veškeré aktivity ČeMBy na svou stranu. Chceme mu v tom zabránit a ČeMBu udržet při životě, zvolit nové orgány a fungovat. Na schůzi nemohl být bohužel nový VV zvolen, protože nikdo odstoupení stávajícího VV nečekal a dle stanov musí být kandidatura podána nejpozději 14 dnů před schůzí.